La llum nocturna ens afecta l’estat d’ànim

Un divertit vídeo del portal BuzzFeed  detalla les nostres actituds diàries que poden afectar el nostre estat anímic.

Moltes d’aquestes activitats nocives són ben evidents com ara la desorganització, o el passar massa hores davant de la pantalla en Facebook. Fets negatius de la nostra vida quotidiana que afecten el nostre nivell d’estrés però que poden ser fàcilment resolts amb poc esforç. Dins dels aspectes tractats, m’ha agradat molt que incloguera un tema del qual ja he parlat força en aquest bloc i que és desconegut per a la majoria de la població. Parle de l’efecte tòxic de la llum a la nit, i més encara de la llum blanca.

La llum blanca a la nit, (LAN, light at night, com es conegut en la literatura científica) inhibeix la producció de l’hormona melatonina, responsable del manteniment del ritme circardiari, de la correcta altenança dia/nit del nostre organisme, de fer notar al cos quan és de dia o de nit per acomodar el correcte funcionament de la temperatura corporal, del ritme cardíac, etc…LAN-Melatonina

El vídeo fa notar que dormir amb llum a l’habitació és dolent, que és molt millor dormir amb la llum apagada. Totalment d’acord. Quants xiquets dormen amb una llumeneta a l’habitació per a que no tinguen por?

Tanmateix el vídeo no diu res de la llum que produeix l’enllumenat públic dels carrers que entra, encara que no vulgues, per les escletxes de la finestra i de la persiana dins de la teua habitació. Unes lluminàries mal dissenyades i pitjor instal·lades en són responsables d’augmentar, com diu el vídeo, el nostre nivell d’estrés via la supressió de la producció de melatonina.

Molts pobles valencians com ara Simat, Pedralba, Favara, Chulilla, etc… han canviat fa poc el seu enllumenat tradicional de llum groga de sodi d’altra pressió per llum blanca de LED.

L’efecte sobre la salut humana d’aquesta llum blanca és molt més agressiva ja que és bàsicament llum semblant a la llum que emet el Sol de dia, llum de dia. Per tant l’organisme que dorm, per poca llum que entre per la finestra està rebent el senyal que és de dia i que cal despertar-se. Un desastre per al nostre nivell de salut. En continuarem parlant.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Salut, Vídeo i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La llum nocturna ens afecta l’estat d’ànim

  1. Juan Carlos diu:

    Esperem que després de més de 8 anys divulgant les autoritats, ajuntaments, diputacions i conselleria escolten la veu de la ciència. Gràcies per la vostra tasca.

    • marco diu:

      Moltes gràcies. Cal parlar amb les autoritats sempre per mostrar com es poden fer millor les coses en qüestions d’enllumenat públic. El problema no es només estalviar llum sino usar-la bé i allà i quan calga.
      Enric

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 13 11 ?